Grimbergen-Boeken-Hero-Nieuwsbericht

(Ont)spanning aan de tafel met Sybren Kalkman

In het kader van de Spannende Boeken Weken praatte Sybren Kalkman aan de koffietafel van Grimbergen Boeken honderduit over zijn boeken, het schrijverschap, de connectie met de accountancy en nog veel meer. (foto Erwin Brandt)


De vakantie is voor velen hét moment om eindelijk boeken of eens wat meer boeken te gaan lezen. Vooral thrillers zijn altijd erg geliefd. De Spannende Boeken Weken haken daar gretig op in en lopen voorafgaand aan de zomervakantie dit jaar van vrijdag 9 tot en met zondag 25 juni. Dit jaar staat de geliefde thriller als vakantieboek centraal en kwam schrijver Sybren Kalkman (73) uit Aerdenhout afgelopen zaterdag aan de koffietafel bij Grimbergen Boeken vertellen over zijn historische thriller 'Venetiaans Vuur'.

Dit keer geen officiële lezing, keurig in rijen geplaatste stoelen, een powerpointpresentatie of anderhalf uur louter luisteren. Zaterdag was het gewoon aanschuiven aan tafel bij - zoals hij zichzelf omschrijft - 'schrijver, bestuurder, adviseur en mantelzorger' Kalkman. Tientalen bezoekers haakten enthousiast in op de gesprekken of luisterden verbaasd naar de opsomming van activiteiten die Kalkman dagelijks onderneemt. "Ik ben schrijver en accountant. Of liever gezegd, een beelddenker. Het verhaal erachter zoeken en met beeldvorming mensen overtuigen. Schrijverschap begint ermee dat je anderen wat te zeggen hebt.

Een meeslepend verhaal, een inzicht, een idee. Het lijkt alsof de beroepen van cijfers en letters ver uiteen liggen, maar niets is minder waar. In beide vakken probeer je namelijk mensen te overtuigen. Ergens in je hoofd heb je min of meer iets oorspronkelijks bedacht, waarover je anderen graag wilt vertellen. Vervolgens ga je dat uitwerken en onderbouwen met een gedegen onderzoek. Al doende probeer je zo de juiste woorden te vinden en opeens is het echte schrijven, een boek of een rapport, in volle gang."

Sybren Kalkman Grimbergen Boeken Lisse

"Bij mij is het één grote stroom van woorden en zinnen. En plotseling de geest krijgen", vertelt Kalkman enthousiast verder. "Dat kan bijvoorbeeld tijdens het skiën zijn. Ik pak dan snel een terrasje om op kladblaadjes mijn ingevingen te noteren. Bij 'Venetiaans Vuur' heeft dat in totaal vijftien jaar geduurd, maar mijn boeken 'Struikelblok', omdat ik boos was vanwege de kredietcrisis, en 'Willen we wel met pensioen', omdat ik teleurgesteld was, moesten en kwamen er tussendoor. Daarnaast kreeg ik de zorg voor mijn ernstig zieke vrouw wat zwaar en intensief is."

De tafelgasten hangen aan de lippen van Kalkman. Eigenaresse Pauline Goedemans kijkt tevreden toe. "Het zijn de weken van de spannende boeken, maar vanmiddag is het wel heel ontspannen. Gelukkig pakt het ook allemaal goed uit, want van te voren is het altijd een beetje spannend hoe alles gaat lopen". Kalkman vult op het woord 'spannend' aan dat er voor hem drie dingen belangrijk zijn. "Je moet het kunnen: er het talent voor hebben. Je moet het willen: er de passie voor hebben om te vertellen én flink oefenen en investeren in een leerschool. Kortom willen, kunnen en succes. Een druk leven dus. Maar dat past bij mijn lijfspreuk: als je iets kunt, moet je het ook doen. Op mijn lauweren rusten is er voor mij voorlopig nog niet bij", besluit Kalkman.

Bron: Nieuws van Hier / Erwin Brandt

Bewaren

Bewaren


Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Google plus
Print Email